9. Túl az első órán

2010.04.07. 14:46

Napok óta nem aludtam rendesen és ma is a hajnali 3-as fekvéshez képest a 7 órás ébredés nem volt ideális, így kis olvasás után visszadőltem az ágyba. Fél 12-kor arra ébredtem hogy hétágra süt a nap és a vasárnapi futást már biztos kipihentem(!?), bár egy picit még feszült a vádlim közepe. Kicsit bemelegítettem, nyújtózkodtam, átmozgattam magam, majd kicsit szokványosabban nyújtottam, főleg lábra, aztán előkotortam a mai futójelmezt. Egy fekete, hosszú szárú futónaci, a fekete, rövidujjú bringás felsőm, aminek van egy kis zsebe hátul és oda simán befér Panka (az 1mm-es talpú Feelmax cipőm), aztán az óvatosság kedvéért felvettem a hajszálvékony fekete széldzsekimet. Napszemüveg, mp3, polar, zsepi. Tökéletes "Men in Black" szereplő voltam! :)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisétáltam a Maaaargitra, közben kicsit bosszankodtam,mert többször is ki, be kellett kapcsolnom a Polar órám, mert vagy 00 volt a pulzusom, vagy 178, vagy 215! Sétálva! Mondom itt valami nem stimmel, aztán a hídon megemberelte magát és onnan már tisztességgel mért. Lesétáltam a parkoló bodéjáig, majd lekaptam Pankát, kifordítottam, hogy ne koszoljam a zsebet és elraktam a hátamon lévő bringás zsebbe. Michael Bubléról átváltottam a számolónénire "one, two, one, two" kezdtem monoton modorában mondani és elrajtoltam. 

Az aszfalt néhol még pocsolyákkal volt tarkítva, ahol érte a nap ott kellemes meleg volt, máshol még kicsit hideg. Már majdnem elértam a Rózsakertet, amikor a jobb térdem elkezdett vacakolni, picit belesétáltam, megmozgattam magam, majd egy padnál kicsi nyujottam a lábamon, aztán úgy döntöttem kicsit futok  és ha nem javul, akkor nem eröltetetm a futást. Elindultam és pár perc után elmúlt teljesen a térd mizéria, a Szökőkút felé közeledve véget ért a kicsit több mint 15 perces számolós nénim és egy percet sétáltam valami lassú Bublé dalra, lazítgattam , rázogattam a lábaimat, mert főleg a vádlimat terheli még mindig ez a futótechnika. Aztán újra visszakapcsoltam "Lujzát", a lépés ellenőrömet, a szigorú, de precíz kiképzőtisztet, aki 15 percig levegő vétel nélkül számol ! :) 

 

 A Szökőkút közelében meglehetősem kavicsos a járda, de nem lassítottam, mondtam magamban: Na, most jó kis talpmasszázst kapok! :) Igazándiból nem is vészes futni a kavicsos aszfalton, ha nem marad az ember talpában kavics, mert inden lépésnél egy rövidke ideig hol itt, hol ott bökdösi a talpat, de sosem ugyanott. Kiértem a Centenáriumi emlékműhöz és visszafelé a buszok útján haladtam.  A Víztorony után megint séta és gondoltam olyan jól megy hogy még egy 15 perces etapot megnézünk. A talpaimra rápillantottam, de semmi sérülést nem láttam, nem is iagzán fájt a talpbőröm, szóval még egy menet. Fel a híd északi oldalára le a Dagályhoz, majd irány a Vizafogó lakótelep, gondoltam ha már ilyen messzire eljutottam, miért ne menjek tovább!? :) És amikor eljutottam a csodás Alabama határáig, akkor azt gondoltam, hogy ha már ilyen messzire elfutottam, miért ne futhatnék el az Óceánig! :D (Imádom a Forrest Gump-ot! :) )

Csekk disz videó:  www.youtube.com/watch

 

Szóval futottam egy bő órát, 8,5 km-t, bár ebben volt séta is, szóval olyan 7km volt mezítláb futva, hazáig! Nem egy nagy tempó, de pont kellemes volt, nem voltam kifulladva egyszer sem, nagyon meg sem izzadtam, bár a pulzusom 170 körül volt általában. A talpaim kellemesen égnek, a vádlim merevedett most is be, nem is kicsit. Most érzem csak igazán, ha felállok mászkálni a lakásban, de majd mindjárt jól megmasszírozom! :)

Még valami: Kicsit megijedtem,amikor zuhanyoztam ,mert a talpam on a mutató lábujj alatti talppárnán lilás, sötét foltot láttam, na mondom lehet, hogy egy kavics eltalált valami eret és elpattant? Nyomásra nem fájt nagyon, aztán kicsit később kiderült, hogy csak a bőröm redői közé ment valami olajos folt az útról, mert nem jött le könnyen. Azért most megnézem rendesen, hogy a jegelésen, feketenadálytő krémen kívül mit lehet még tenni, ha elpattan egy ér.

Remélem hét vége felé megint jól fogom magam érezni, hogy kimenjek, ui. még kicsit köhögök a tüdőgyulladás után, de már nem vészes.

Tudom, azt írtam, hogy mindenki nagyon fokozatosan kezdjen mezítláb futni, erre most 4 km után 7 km-t futok. Igazándiból szinte mindenhová nagyon vékony talpú cipőkben megyek és gyűjtöttem már így is sok kilométert, illetve van egy "titkos" talperősítőm! :)

De erről talán a következő bejegyzésben! ;)

Folyt. köv.

 

 

 

 

Szerző: Muq

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr731901700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bexa 2010.04.07. 16:02:28

nagyon gondolkozom én is, hogy kipróbálom ezt mezténlábazást. de nincsen hozzá hideg még ilyenkor?
gyaloglásnál is kényelmes a feelmax? akkor nem a sarkadra érkezel?

Muq 2010.04.07. 17:42:47

@bexa: Szia! NEm vészes az aszfalt, ha futsz rajta, mert nem ér sokáig le a lábad és akkor is csak a talppárnák. Sétálgatni azért még nem annyira ideális cipő nélkül, még meg lehet fázni! Érdemes kis távokkal kezdeni, akkor sok bajod nem eshet. :) A Feelmax sem meleg a talp felől! A lesőrésze neoprén,ami kellemes meleg, de alulról támad a hideg. Sétánál is sokkal rövidebbeket lépek, leér gyalog és futva is a sarok, de jóval kevésbé csapod oda, mint egy normál cipőben! Kérdezz nyugodtan! :)

Muq 2010.04.07. 17:45:40

@bexa: Já és a Feelmax úgy kényelmes, hogy olyan, mint egy laza gyapjúzokni lenne rajtad csak, de talaj minden apró egyenetlenségét, kavicsokat, stb nagyon érzed. Szóval pihe, puha, de a talajt úgyanúgy érzed(szinte), mint mezítláb!

bexa 2010.04.08. 07:53:46

@Muq: és mennyit bír szerinted a Feelmax kilóméterben? Mert nagyon gondolkodom egyen. Ma reggel még futócipőben voltam csapatni, de a 40 percből kb 8-ban úgy futottam, mintha mezítláb futnék. Eredmény: vádli kész, viszont megszűnt (már most) a talpfájás, és az alsólábszár fájdalom.
Nem is értem miért nincs kiírva ez a technika nagybetűkkel minden futóoldalra.

Muq 2010.04.08. 10:31:20

@bexa: Ismerős érzés !:) Ha futni akarsz kezdeni,akkor full mezítláb ess neki(5 perceket,nem 8!;) Aztán 2-3 nap pihi.)Feelmaxot nem mondják tartósnak, én is nagyon agyalok a talperősítésen a Plasti Dip segítségével!

Muq 2010.04.08. 10:42:54

@bexa: Edzés elején melegíts mezítlábbal, hogy utána végig így fuss cipőben is! A 180-as lépésszámot is próbáld ki, mert kisebb lesz a becsapódási erő, ha gyorsan pörögnek a lábaid!

bexa 2010.04.08. 11:51:16

@Muq: igen, kipróbáltam a 180-as lépésszámot (vagy legalábbis valami aközelit), és azon vettem észre magam, hogy 170 felett van a pulzusom, és megyek, mint állat. :-) de aztán rájöttem hogy kell nem kinyírni magamat.

tz666 2010.04.08. 12:11:15

Az én pulzusmérőm akkor csinált ilyet amikor merült az elem! Miután megvettem az órát elég hamar volt ez, biztos már régóta állt a polcon..kicseréltem, azóta szupi :) Bosnyákon feleannyiért árulják egy boltban.

A blog meg egyszerűen csúcs, bár hallottam sok az egyetnemértő, ebből is látszik hogy ez a technika tuti jó! ;D

Én is sérülés után olvasgattam neki ezeknek, és ugyanarra a gondolatmenetre jutottam, mint Te, csak nem szedtem így össze. A VibramFiveFingersen gondolkodtam, de a homemade azért költésghatékonyabb :)

Hajráhajrá! Én lelkes olvasód leszek az tuti :)
A teljesenmezitlábfutástól azért tartok mert csak este sötétben jutok el egyenlőre futni, és még sokszor így is necces hogy hova lépek, nemhogymég mibe :D

bexa 2010.04.08. 13:06:00

@tz666: jaja, nekem is ez az egyetlen bajom, hogy reggel 5-fél6 kor megyek futni, és most az időátállítás miatt megint kell várnom jó pár hetet mire akkor rendesen világos lesz.

Muq 2010.04.08. 14:09:28

@bexa: Vidd el a "Lujzát! magadnak számolni és csak tipegjél, mint egy gésa. A sebesség nem számít csak a lépésszám, mert így gazdaságosabb lesz futni, ha megszokod, beleerősödsz!

Muq 2010.04.08. 14:14:06

@tz666: Szia! Köszi, köszi! Nagyon kemények vagytok az esti futással! :) Én nyáron szoktam a meleg miatt! VFF kb. két hét múlva érkezik a Mountexbe!
Gondolkodom Injinji lábtyű rendelésen!
Hol van ez az elembolt pontosan és mennyibe kerül?

Muq 2010.04.08. 14:18:11

@tz666: A Mountexben, de talán a Decathlonban is vannak fejlámpák! :)
A Petzl a legjobb szvsz, én a bringámra is azt szereltem fel és teljesen jó! Majd letesztelem futáshoz is valamelyik este, hogy mennyire lehetséges a lámpa és a cipőtlenség hosszú távon! A Margiton meddig van közvilágítás középen? Mert ott nem sok kavics, üvegszilánk volt most.

tz666 2010.04.08. 15:15:38

@Muq: Az elem ha ugyanaz kell bele mint az enyémbe: www.nanotrade.hu/hu/elerhetoseg/elerhetoseg.html
Ez egy szű,techbolt, de konkrétan feleannyiért adják azt az elemet mint más boltok, mert az alaplapok is azt használják :)

VFF-et ha akarsz, szerintem amcsiból rendelj, mert egy tizessel olcsóbbra jön ki úgy tudom..

tz666 2010.04.08. 15:17:54

@Muq: Hát, lehet kipróbálom..kicsit ijesztő :)
Margiton nemtom meddig van világítás, a főúton szerintem egész éjjel (forró nyár éjszakai homályos emlékek alapján :D)
Időben nekem az nagyon kiesik. Maradok a környéken :)

tz666 2010.04.08. 15:18:25

@tz666: A tizessel olcsóbb az persze a cipőre vonatkozik, nem a zoknira.. :))

palyi 2010.04.08. 20:01:59

VFF árárol lehet tudni valamit?
Mennyire lehet ezt együtt csinálni a sima cípős (értsd:nagy sarkú) futással, mármint egy szigetkör aztán ezt? Előtte, utána? Hogyan?
Továbbra is zseniális a blog :)
Homemade zoknis megoldást probálta már valaki?

Muq 2010.04.08. 20:23:11

@palyi: Még nem tudom az árakat! Mindenképpen a cipős edzésre való bemelegítésként ajánlom, első héten csak 5 percig, aztán esetleg 10 percig, majd cipős futás! Homemade zokni jó volt, csak nekem kicsi volt a 43-46-os Legnagyobb lábtyű, szóval elajándékoztam egy 43 körüli lábnak! :) Igazándiból a Plasti Dip előnye, hogy ha kopik, akkor rákensz egy réteget és mehetsz tovább, DE először mezítláb kell futni, hogy a talpad érzékeny bőre jellezzen, ha elege van a futásból és nem tudod túlterhelni nagyon magad így, míg VFF, vagy házi VFF-ben, Feelmaxban futva igen!

palyi 2010.04.08. 21:08:52

@Muq: Sziget budai oldalon az aszfaltos rész gondolom pont jó terep ennek? Most fogunk költözni a híd lábához, szóval napi szinten elérhető percek alatt.

Muq 2010.04.08. 21:28:42

@palyi: Én belül szeretek futni, vagy a Hotel, Vadaspark, Szökőkút, vagy a buszok útján! A budai oldalt még nem próbáltam mezítláb, de bent kevesebben vannak, még inkább feltünés mentesen, titkosan futok! :) Melyik oldalán leszel a hídnak?

palyi 2010.04.08. 21:44:38

@Muq: Én meg pont belül nem :)
Jobban szeretek a parton botorkálni. Jártam metróval is a szigetre, akkor is néztek rám furán. Megszoktam már.
Dagály uszodához, pesti hídfő

Muq 2010.04.08. 21:53:36

@palyi: Akkor 10 percre leszünk egymástól! (Mármint sétálva. Futva 5 perc) :)
süti beállítások módosítása