Valamilyen talpsérülést sikerült beszereznem a VFF teszt során (begyulladthatott valami a talpamban a lábujjak tövénél), így pénteken a New Balance RC205 került felavatásra. Kiszedtem a talpbetétet és zokni nélkül mentem ki benne a szigetre. Nagyon könnyű (220 gr) és viszonylag vékony talpú is. A talpam szerencsére semmi rosszat nem érzett benne, de azért nagyon más érzetre, mint mezítláb futni.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Elég álmos voltam egész nap, nem voltam kipihent és csak egy 5 km-es kocogás volt előirányozva, hogy az izmok mozogjanak,de a talpsérüléseket kíméljem a cipővel.

Megint belebotlottam az unokatestvérembe, aki 4.30-as tempót irányzott elő magának. Csatlakoztam hozzá, de kb. 1,5-2 km után éreztem, hogy gyors nekem. A pulzusom is 178-ig felment, szóval kiálltam mellőle, hogy pihenjen a pulzusom. A délelőtti étkezés is keményen belekötött a gyomromba és nem tudtam könnyedén lélegezni tőle. Kocogtam lazán és amikor jött visszafelé, akkor megint próbáltam tartani a tempót. Most még kevesebb sikerrel! :) Na, ez még kétszer megtörtént, aztán elindultam hazafelé döcögve. kb. 10 km-t futottam és abból kb a fele ilyen tempós volt.

Igyekeztem amennyire lehet talppárnára érkezni. Néha lassúnak éreztem a tempót, néha gyorsnak, én jóval könnyebb tempóban szoktam futni és ilyenkor inkább a vádlim fárad el, mivel kicsiket lépek. Viszont itt már a combom is jobban megdolgozott a hosszabb lépéseken. Amennyire tudtam próbáltam 180-as lépésszámmal dolgozni végig. Érdekes volt látni, hogy az unokatestvérem is kb ilyen lépésszám körül haladt ebben a tempóban.

Másnap Egy kis kitérővel kitekertünk a barátommal Kisoroszihoz, meg vissza. (110 km) Persze nem egyben tekertem, mert életemben nem tekertem ennyit még egy nap. Volt közben egy finom ebéd is. Igyekeztem pörgös áttétellel dolgozni, azaz itt is a 180-as lépésszámmal azonos pedálfordulatot igyekeztem tartani.

 Miután hazaértem rögtön megmasszíroztam magam a kis "görgőmmel".

Már írtam a trigger pont terápiáról. Kicsit elkezdtem beleásni magam és nagyon jól használhatónak tűnik! A vádlim betonkemény volt az utóbbi időkben és a megfelelő trigger pontok nyomása után másnap reggel olyan frissek és lazák voltak, szinte semmilyen feszülést nem éreztem bennük.

Trigger pontok a testen:

http://www.csontmester.hu/images/trigger_pontok_vj.jpg 

A trigger pont terápiához kapcsolódik az SMR masszázs, amelynél ugyanezen pontokat masszírozza az ember magának úgy, hogy egy kb. 15 cm átmérőjű polifoam hengerre ülünk, fekszünk, vagy csak a vádlinkat tesszük rá. Csak el kell kezdeni bokától fölfelé haladni, lassan amíg el nem érünk egy trigger ponthoz. Ezek nyomásra érékeny, kissé fájdalmas pontok, amelyek nyomásával a hozzá tartozó izmot el lehet lazítani. Szóval, ha fájós pontnál vagyunk, akkor itt kicsit megállunk (kb. 30 mp), majd görgetjük tovább a hengert. Oldalt, hason és háton is végig kell görgetni magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel ekkora hengert nem gyárt a Polifoam cég és az eredeti 15 cm-est kb 6-8000 ft-ért mérik(USA-ban 10 $!), ezért a Decthlonban vett uszodai gyerekjátékot használom, a "Nudli"-t. :) Ez egy kb 120-130 cm hosszú, 8-9 cm átmérőjű színes habhenger, ami elég kemény ahhoz, hogy ráfeküdve nem nyomódik össze. Nem emlékszem az árára, de szerintem 1000 ft alatt van. Bár egy 2,5 literes üdítős palack is jó lehet, mert azok formája tökéletes henger. :)

SMR masszázs videók:

https://www.youtube.com/watch?v=BM7nKUCpJ6E

https://www.youtube.com/watch?v=0ZIl0QxOgKc&feature=related

 

 

 

Szerző: Muq

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr181970472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.05.03. 16:17:34

Azt olvastam a vádlifeszüléssel kapcsolatban, hogy elsősorban azoknál jelentkezik, akik "erőltetik" a talppárnára érkezést, de a testtartásuk nem alkalmazkodik ehhez a stílushoz. Nem állítom, hogy nálad ettől van, csak felvetettem.

Muq 2010.05.03. 17:00:48

@Bozót: Köszi! Igyekszem egyenesen tartani magam és a csipőmet kicsit előre tolni, ha valami üveg előtt futok,akkor szoktam nézni és egész jónak tűnik. Amúgy a VFF tesztnél csak a bal vádlim vacakolt,mert a jobb forgó be volt csípődve, a cipős futásnál semmim sem fájt. Illetve azóta igyekszem trigger masszázzsal lazítani, ha valahol nem érzem kereknek a dolgokat! Lehet, hogy kezdeti stádiumban vagyok(sőt biztos, mert tavaly novembertől március végéig semmit sem mozogtam) és meg kell erősödnöm.

misk66 2010.05.04. 14:59:56

Nafene!mindig tudsz új cipőt "varázsolni"?:)én maradtam a teljes mezítlábazásnál,az jött be a legjobban.Ha fáj a forgóm,csontkováccsal rakatom magam rendbe.Valahogy nem teljesen egyformán terhelem olyankor a két lábam-ezt olyan nyomáspróbával állapították meg,vmire ráálltam és színes képet nyomtattak ki-jól megrángat és utána elmúlik.Mint a sarlatán csak osztom az észt,de örömmel olvasom a te meglátásaidat nekem is használnak.További egészséges futást.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.05.08. 16:55:33

No, csak nem felétek is vacak az idő?
süti beállítások módosítása