21. Vibram Five Fingers 2.0

2010.04.28. 10:20

Tegnap sikerült némi tapasztalatot szereznem a boltban VFF próbálásügyileg. Nagyon fontos a pontos méret kiválasztása, ebben próbálok pár tippet adni.

A különféle modellek nem tökéletesen egyformák érzetre, ha beléjük bújsz. Volt olyan, hogy valakinek 1 számmal eltért a kényelmes Classic a KSO-tól. Fél méretek sajnos nincsenek, ezért érdemes jól megfontolni melyiket vásárold. 

 Ha levetted a cipődet, akkor érdemes zokniban, vagy mezítláb ugrálni, sétálni pár lépést, kinyújtóztatni a lábujjaidat. Néhányszor letérdelni hogy a lábujjid hegyén támaszkodj. Ez azért fontos, hogy a lehető legnagyobbra nyújtóztasd ki a lábad. 

Körülbelül a cipőd méretével azonost kérj és a lábadhoz mérve máris látod, hogy nagyjából jó lesz-e. Érdemes hasonlóan gondolni a VFF-re, mint amikor kesztyűt próbálsz fel.

 

Tedd a földre a VFF-t. Dugd bele a lábfejed, majd a lábujjaidal kezdje el kaparni, így előre kúsznak, mint valami kis kukacok. A legkönyebb a nagylábujjadat bebújtatni, utána próbáld a többit is sorban behelyezni. Talán a leghatékonyabb, ha a nagylábujj és a mutató közötti lábujjközbe benyomod az egyik ujjadat (kéz ujj, nem láb :)) , majd így haladsz végig minden közön és betolod ameddig csak tudod. Ez hasonló, mint egy kesztyű felvételekor a kezek összekulcsolása. Körülbelül a feléig, 2/3-ig fognak a lábujjaid így becsúszni, ekkor már nyugodtabban lehet felhúzni a sarkát a lábtyűnek. Elég vékony anyag, jobb nem erőlteteni, tépni.

Ha fent van a lábadon, akkor ne húzd meg a pántot, tépőzárat, csak állj fel és járkál benne. Megint letérdelhetsz a lábujjaidat visszahajtva. Érzetre egy kicsit kitágult, laza zokni, vagyis inkább lábtyű érzetét kell, hogy keltse. :) Ha bármelyik lábujjadon feszül, akkor kérj nagyobbat. A VFF talpa gumi, ami felhajlik elől és hátul. Ez nem fog nyúlni, tehát a sarokcsontodtól a lábujjaid végéig nem fogváltozni a méret! A lábujjaidat próbáld minél előrébb csúsztatni, hogy a lábujjak közébe beérjen jól a az anyag, mint egy kesztyűnél. Ha ilyenkor nyomja bármelyik lábujjad, akkor nézd meg a nagyobb méretet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha úgy érzed, hogy finoman, szinte zavaróan gyengéden körülfogja a lábadat és nem nyom sehol, ha felállsz benne egyenesen és hátul a sarkadnál egy fél számnyit be tudod nyomni, akkor jó lesz a méret.

Azért kell kicsit nagyobbat választani, mert ahogy erősödik a lábad, kicsit vastagodni, izmosodni fog. Futáskor sem jó ha feszes valamelyik lábujjadon, mert zavarhatja a körmödet. Előfordulhat, hogy bedagad a lábad és akkor is jobb, ha nem szorít és ha kicsit hűvösebb lesz,akkor talán egy lábtyű is jó ha még befér a VFF-be.

A pántot, tépőzárat nem kell meghúzni, mert nem szükséges, ui. csak annyi a lényeg, hogy a VFF talpa a talpaddal együtt hajoljon és nem tudj kilépni belőle. Szóval csak enyhén feszítsd meg. Ha a tépőzárat nem tudod eredeti, normális állapotára húzni, akkor kicsi, ha nagyon túl kell húzni, akkor nagy. Először fura lesz, mert sokan a szandálok, cipők feszes, kemény tartását keresik, pedig a VFF közelebb áll egy régi, kissé kinyúlt téli zoknihoz. Szóval a lényeg,  hogy ne essen le a lábadról. Ezt a Classicnál nehezebb belőni, mert abból könnyebb kilépni, míg a Sprint és a KSO tépőzárja megfogja a rüsztöt.

Nagyjából ennyi! :) Értesítsetek, ha vesztek VFF-t! ;)

 

Szerző: Muq

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr261958495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CapsLockJani 2011.07.10. 09:07:28

Tegnap vettem egy VFF cipőt , számomra elég jó az első benyomás.

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2011.11.05. 22:45:55

Kedves Blogger társam!
Gratulálok a szép és érdekes bloghoz.
Mivel én instabil cipőkről írok, egy kicsit átfed a témánk. Ajánlom figyelmedbe annak a publikációnak a megbeszélését, melyben tudományosan leírják, hogy miért egészségesebb mezítláb futni. A cikket Daniel Lieberman jelentette meg a Nature-ben.
Tisztelettel,
dr. Székely András
Gördülőcipő Blog

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2012.07.05. 17:08:21

Közeleg a Délibáb Futás lehet szandálban vágok neki :) hand made

lóspaci 2017.01.26. 16:54:27

Szia így 7 évvel a poszt megírása után... nem lehet kapni itthon de rendelnék kintről. 46-47 a lábam 30,5 cm 12-12,5 méretű. mekkorát rendeljek? esetleg segíthetnél ls írhatnál a aadren@gmail.com emailcimemre mert én nem biztos hogy meglelem a válaszodat itt. nagyon köszönöm előre is!!!!!!!
süti beállítások módosítása