Tegnap leteszteltem az új KSO-mat. Melóban kb. 8 órát volt rajtam, majd egy bő 10 km-es futásra mentünk el a Hajógyári szigetre.

 

Mivel zárt a KSO és mezítláb viselem, ezért kicsit fura elsőre ha belenedvesedik az ember lába. Szerencsére az én lábam nem izzad nagyon, szóval nem vészes ezt megszokni. A talp vékonysága miatt minden nagyobb, vagy hegyesebb követ megéreztem benne. Futáskor a talajfogást jobban érezni, mint cipőben, de a mezítlábas érzékelést tompítja. Mivel a lábujjak egész pontosan helyezkednek el, ezért nem nagyon mozog az ember lába a VFF-ben. Így nincs is értelme a tépőzárat meghúzni. A lábbeli úgysem esik le a lábunkról és így is szépen követi a vékony talpgumi a talpunk hajlását, csavarodását. Ha meghúztam erősebben a térőzárat,akkor azt éreztem, hogy a mozgástartományomat csökkenti és csak vágja a lábfejem fölöslegesen.

Már írtam, hogy a VFF viselkedésre hasonlít egy zoknihoz ezért meg kell szokni, hogy nincs semmi, ami kijavítaná a talajfogási hibáinkat, azaz nem tartja az izmaink helyett a bokánkat és megnyomja a talppárnánkat egy-egy kiálló kő, kavics. 

 

Mindenképpen érdemes nagyon türelmesen kezdeni a hordását!!! Először csak 1-2 órát javasol a gyártó és tényleg nagyon igénybe veszi a vádli, a talp izmait. Ha valaki eddig cipőben járt, akkor könnyen csonthártya-, ín-, vagy izomgyulladást szerezhet, sőt akár a lábközépcsontok fáradásos törése is előfordulhat. Nekem tegnap a futás végén (kb 10 órás viselés után fájt némelyik lábujjam töve. Kicsit meg is ijedtem, mert elég erősen! 

Futás után egy hideg zuhannyal, jegeléssel igyekeztem csökkenteni a forró, kicsit begyulladt érzetett.

Összességében egy nagyon hasznosan használható lábbeli, megvéd a külső behatásoktól, akár futni, sziklát mászni, túrázni, vagy úszni is mehetünk benne. A talpa nagyon jól tapad. Természetesen vizes márványon ez is csúszik. :) Mindenképpen érdemes kipróbálni, esetleg megvenni csak utcai, vagy munkahelyi gyloglásra, mert erősíti a lábizmokat és akár futóknak is remek lehet ebben gyalogolni 10-20 percet a futópályáig, ui. a sarok letételét elkerüljük gyalogláskor, a térdünk is végig hajlítva van és ez nagyon jól bemelegíti a lábizmokat és az izületeket.

 

Szerző: Muq

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minimalshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr391962031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.04.29. 22:50:15

Ha max fele annyiba kerülne, mint amennyi, vennék egyet.

Muq 2010.04.30. 11:39:38

@Bozót: Próbáld ki a huarache szandit. Kb. tized áron megvan és tökéletesen működik. Ha szeretnéd, akkor szívesen segítek elkészíteni! :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.05.01. 20:38:20

@Muq: Kösz, maradok a full mezítláb verziónál. Aszfalton és hosszú távon pedig egyelőre a régi cipő. Ahogy az eddigi tapasztalat mutatja, hót mindegy, hogy mit viselek :)

radeon5 2012.08.24. 13:06:36

Tulkeppen mire is jo ez? AZon kivul, hogy egy csomo kompromisszumot kell kotni vele a normal cipokhoz kepest?
Es miert Five "Fingers", miert nem Toes?! :D
süti beállítások módosítása